La  Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operațiunilor Off­shore la Marea Neagră (ACROPO), o instituție vitală pentru resursele din Marea Neagră, guvernul Orban pregătește o nouă rotire a cadrelor, și nu are nici o problemă să recupereze sinecuriștii.

Iulian Offenberg, până de foarte curând consilier în Corpul de Control din cadrul ANRM, agenție subordonată Ministerului Economiei, se încălzește în culise pentru a reveni în poziția de vicepreședinte al ACROPO, pe care a mai ocupat-o înainte de 2017.  Din sursele noastre, Orban pregătește readucerea lui Offenberg la ACROPO în locul vicepreședintelui Vasile Gușatu, fost chestor de poliție și membru ALDE. Din motive de sănătate, aceste este nevoit să se retragă.

Gușatu a fost adus la ACROPO de premierul PSD-ist, Mihai Tudose, cel care în 2017 îl numea președintele al Autorității pe Offenberg, fost electrician la exploatarea minieră Lonea în cadrul Regiei Autonome a Huilei Petrosani. De altfel, la momentul respectiv, în decurs de trei luni, Offenberg a beneficiat de trei decizii ale premierului Tudose prin care a fost numit în diferite funcții – din președinte al ANRM, a fost făcut vicepreședinte ACROPO, culminând cu funcția de președinte al Autorității.  Deși avea pe hârtie mandat de 5 ani, nu a rezistat mult, fiind schimbat pe 15 martie 2018 cu Iulian Cliseru, soţul Speranţei Cliseru, mâna dreaptă a primarului Capitalei, Gabriela Firea. După nici o lună, în mai 2018, și Cliseru avea să fie revocat și în funcție revenea Constantin Gheorghe pe care îl înlocuise Offenberg.

Din surse apropiate Cabinetului Orban, la acest moment, Offenberg este din nou pe cai mari și la un pas să ajungă să gestioneze mult așteptata exploatare a celor 200 de miliarde de metri cubi de gaze din Marea Neagră.

Cu prietenii rentabile politic, Offenberg a avut mereu lipici la funcții de șef – înainte de ACROPO a fost director la Conversmin (în perioada când milioane de euro au fost scoși ilegal din companie) şi la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), după cum consemnează în mai multe articole de-a lungul timpului presa hunedoreană. Astfel, Offenberg a fost, o perioadă, consilier al fostului senator de Hunedoara, Haralambie Vochițoiu (fost PSD, fost PPDD, fost UNPR), iar în 2015, devenea consilierul ministrului de atunci al Energiei, Andrei Gerea. În 2014, și soția lui Offenberg intra în jocul politic, devenind vicepreședinte al UNPR Petroșani, după cum relata Gazeta de Dimineață.

Și tot presa hunedoreană a documentat de-a lungul vremii dezastrul de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Directorii care s-au succedat, alături de reprezentanții statului și de specialiștii din minister au contribuit major la îngroparea economică a CEH. Iulian Bebe Offenberg, cum mai este cunoscut, a făcut și el parte din Consiliul de Administrație al CEH până la momentul în care compania a intrat în insolvență. “Un maimuțoi care răspunde la comenzile lui Rezmeriță și Purcaru, Anghel”, “un om de casă foarte eficient pentru viitoarele contracte ale CEH”, sună comentariile celor care îl cunosc bine și care au devoalat și legăturile strânse de afaceri cu fostul UNPR-ist Vochițoiu.

ACROPO se ocupă de reglementarea, autorizarea și inspecția activităților de exploatare de gaze și petrol și se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului României, condus de fostul jurnalist, Ionel Dancă.

Sursa: stiri pe surse