Potlogăriile liberale continuă la adăpostul pandemiei, perioadă mai mult decât propice pentru mici schimbări în locuri esențiale, căci atenția este captată de „vedeta” SARS-COV-2, iar mânăriile din mirifica lume a instituțiilor publice rămân astfel mascate. Este și cazul fotolului suprem din APIA BN, unul aproape lăsat moștenire, dacă nu am cunoaște persoanjele…

Emil Scurtu, unul dintre cei mai longevivi șefi de instituții bistrițene, ar fi trebuit să iasă la pensie în primăvara acestui an, însă acesta a primit o derogare de ședere pentru încă un an. La sânul lui și-a încălzit un mic șarpe, care atunci când a considerat de cuviință, a mușcat din plin.Deși mandatul lui Scurtu mai era în vigoare până prin februarie, acesta se trezește pus pe liber, iar locul său este preluat de îndată. Beneficiarul este unul din șefii unui serviciu, respectiv șeful serviciului autorizare plăți, Daniela Mirela Avram, membră PNL cu zero realizări politice (cu excepția unor fotografii făcute cu diverse ocazii).

Conform surselor noastre, dincolo de poveștile desprinse parcă din „1001 de nopți”, povești fără un caracter profesional pe care noi nu le luăm în seamă, ambiția doamnei care poza în femme fatale ducea către vârful ierarhiei încă de ceva timp. Cum Scurtu era bine înfipt în fotoliul de director executiv, trecut prin războaie politice la fiecare schimbare a polilor puterii, singura strategie părea a fi cea a expectativei ieșirii la pensie, însă cu puțin lipici amplasat machiavelic, prin locurile esențiale.

După cum spuneam, poveștile de altă natură decât cele profesionale nu ne interesează, însă asta nu înseamnă că nu există. Cum-necum, șefa serviciului autorizare plăți s-a „lipit” de sufletul viitorului pensionar, astfel că, după cum spun gurile rele și spurcate, acesta a pus boticul și și-a cerut prelungirea cu încă un an. De fapt, aceleași guri pestrițe spun că doamna cu pricina nu avea „valurile” făcute la momentul pensionării și risca să piardă numirea. Între timp s-a rezolvat, iar inocentul pensionar a fost ejectat înainte de consumarea anului de prelungire. Bine, nu îl plângem, să ne înțelegem!

Dincolo de răutăcisme sau bârfe, noul director executiv al APIA BN este Daniela Avram, iar asta ne confirmă site-ul instituției, nu vreo informare în acest sens, nu vreun comunicat.

Să fim serioși, nu este nici prima și nici ultima numire politică, oricine ar fi la butoane, galbeni, albaștri sau roșii. Însă să-ți începi un mandat de director executiv, fie el interimar, cu drumuri pe la DNA, asta cam atrage atenția.

Conform surselor noastre, Daniela Avram are deschis un dosar penal pentru „Infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene” (Art.18 Legea 78/2000). Aceasta ar fi autorizat la plată în calitate de șef serviciu un dosar care prezenta acte false, inexacte, ireale. Mai mult, a făcut presiuni, amenințări și șantaj pentru a fi dat în plată acest dosar.

În fapt, doamna Daniela Avram a făcut lobby pentru unii fermieri, amici de-ai dânsei sau clientelă politică, pentru a se încasa sume ce depășeau 4 miliarde de lei vechi anual, iar funcționarii care nu se pliau pe interesele ei erau hărțuiți moral, ceea ce înseamnă infracțiune (Legea 160 din august 2020).

Șefa serviciului la acea vreme, încerca să intimideze funcționarii din subordine, cei care nu-și dădeau semnătura dacă un dosar de dat în plată nu era confrom, prin discuții în care se inserau inclusiv amenințări:

„Tu nu vrei să-ți faci viața ușoară? În loc să-ți vezi de viață, de serviciu, de familie și de copii, să fii fericită… Ți s-o pus pata pe ăla (n.r. – fermierul care cerea plata) și te legi de niște… că n-o avut de lucru și ăla… Nu pot să-mi dau sama ce… ăsta ni… Îți garantez că 99% dintre dosare au câte o problemă! Merită stresul și nebunia? Cum am plătit 328 de fermieri, dacă plătim 329… nu-i dăm nici de la mine și nici de la tine… Eu nu te înțeleg, de ce nu vrei să-ți faci viața ușoară? (…) Dacă ai ceva, fă-o cu cap! (…) Mă întreb, tu cum poți dormi pe chestia asta? Gândește-te că sunt alții cu probleme majore…”.

Acum, acest fost șef serviciu care consideră că 99% din dosarele pe care serviciul ei le trimite către plătă, (Atenție! Vorbim de fonduri europene!) au „câte o problemă”, a ajuns directorul executiv al instituției cu cele mai multe plăți din fonduri europene făcute direct către beneficiari, aici fiind vorba de fermieri.

Mai mult decât atât, o dâră slinoasă de incompatibilitate se lasă în urma fiecărui pas făcut de noul „comandor al fondurilor europene” de la APIA BN, căci, nu-i așa, „viața ușoară” se face și cu câteva mici sacrificii…

Doamna Daniela Avram, conform declarației de avere, este divorțată, căci apare o pensie de întreținere venită din partea lui Avram Octavian Teodor. Nimic de comentat, căci viața privată nu ne interesează, cel puțin până la confluența… intereselor.

Cei doi soți s-au despărțit, treaba lor! Că locuiesc încă împreună, la fel, tot treaba lor este. Însă ceva ne-a atras atenția în mod deosebit, ceva… profesional! Domnul Avram este administrator și reprezentant al firmei de topografie TOPTEN INFO CONSULT SRL, firmă care câștigă bani mai mult decât frumoși din relația cu statul, în special din zona APIA, căci măsurătorile făcute de topografii firmei sunt strâns legate de obiectul de activitate al APIA.