Liviu Dragnea a fost condamnat pentru mult mai puțin.

Q Magazine este în posesia documentelor care demonstrează falsul în acte publice și le putem pune la dispoziția organelor interesate.

În luna martie, în Ministerul Sănătății s-a identificat un angajat suspect de Covid-19 care a interacționat cu Nelu Tătaru, pe atunci doar secretar de stat.

După cum el însuși a declarat într-un interviu pentru Antena 3, reporterilor Sergiu Cora și Sabrina Preda, Tătaru „s-a autoizolat acasă, la apartament, 13 zile”, după care a venit la serviciu și a plecat la Suceava, unde era un focar pandemic.

Mai multe documente consultate de Q Magazine arată însă că Nelu Tătaru s-a pontat în ștatul de plată ilegal, ca și cum ar fi lucrat, în toată această perioadă de autoizolare.

Legal, existau doar două forme privind raporturile de muncă ale actualului ministru al Sănătății cu instituția de la care încasează salariul: fie concediu medical, semnat de medicul de familie, fie Ordin al ministrului Sănătății, la acea vreme Victor Costache, prin care Nelu Tătaru putea îndeplini de acasă anumite atribuții, prevăzute expres în acest ordin.

Costache a declarat pentru Q Magazine că „în data de 13 artie a fost depistat un caz de covid-19 în cadrul personalului din minister. Activitatea desfășurată de acea persoană făcea parte din atribuțiile pe care le coordona dl secretar de stat Tătaru, drept urmare a fost în autoizolare din proprie inițiativă, fiind contact direct.”

În privința raporturilor de muncă, Victor Costache ne-a îndrumat către minister, adăugând că el a părăsit funcția în data de 26 martie, dar a precizat că „NU a semnat niciun Ordin prin care să îi delege atribuții lui Nelu Tătaru, în perioada autoizolării, pentru a lucra de acasă.”

Q Magazine a adresat ministrului Nelu Tătaru mai multe întrebări între care dacă a urmat procedura legală de 14 zile de autoizolare, dacă are un aviz epidemiologic emis de DSP la finalul acestei perioade, precum și concediu medical emis de medicul de familie, care au fost raporturile de muncă, în cele 13 zile, cu ministerul, dacă a lucrat de acasă și în ce bază legală?

Într-un răspuns remis Q Magazine, Oana Grigore, de la Departamentul de Comunicare din MS, ne-a transmis:

„Nelu Tătaru, ministrul Sănătății nu a fost vizat, până în prezent, de nicio anchetă epidemiologică derulată de către Direcția de Sănătate Publică, nefiind contact direct cu o persoană infectată cu noul coronavirus.(nr.-Victor Costache ne-a declarat contrariul)

La începutul lunii martie a.c, în perioada în care deținea funcția de secretar de stat, atunci când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie și încă nu existau multe informații despre situația globală, Nelu Tătaru a lucrat o perioadă de aproximativ două săptămâni la domiciliu, cu aprobarea primului ministru și cu acordul ministrului Sănătății din acea perioadă.(nr.-Victor Costache nu confirmă acest fapt).

Măsura a venit ca o formă de protejare a echipei de conducere a Ministerului Sănătății, în sensul în care, dacă ministrul Sănătății ar fi contactat noua infecție, numărul doi din minister să poată prelua conducerea operațiunilor, astfel încât activitatea să nu fie perturbată sau chiar oprită pentru o perioadă. În tot acest timp, Nelu Tătaru a lucrat și a semnat acte.”.

În realitate, singura formă legală prin care Nelu Tătaru putea lucra din autoizolare era un Ordin scris al ministrului Sănătății, în care trebuia să fie specificată perioada muncii la domiciliu și atribuțiile aferente acesteia, ceea ce, conform declarației lui Victor Costache NU EXISTĂ.

La insistențele Q Magazine, Oana Grigore ne-a răspuns:„Este demnitar, membru al Guvernului, numit de primul ministru. Decizia s-a luat la nivel guvernamental.”. Sigur, necunoașterea prevederilor legale în vigoare privind raporturile de muncă nu exonerează pe nimeni de răspundere.

Sursa: Q Magazin