”Renumele” lui Iohannis de președinte mincinos a trecut granițele țării. Jurnaliştii francezi au făcut demonstraţia că preşedintele României minte şi că răspândeşte ştiri false – fake news –  după ce au analizat discursul său, în care anunța menţinerea închiderii şcolile în România după ce ar fi aflat de un experiment eşuat în Franţa.

Iohannis – preşedintele fake news

  • Iohannis a devenit subiect de analiză fake news în presa internaţională după valul de minciuni lansat în ultimele zile chiar de la tribuna administraţieie prezidenţiale.
  • Site-ul de fact-checking ”CheckNews” al Liberation, unul dintre cele mai cunoscute din Franța, a dezmințit miercuri declarațiile președintelui Iohannis cu privire la ”experimentul ratat al redeschiderii școlilor din Franța” . Sursa: Libertatea aici
  • CheckNews spune că nu a găsit nicio informație în presa franceză cu privire la experimentul” evocat de președintele României.
  • Site-ul de fact-checking din Franța infirmă şi declaraţiile lui Iohannis care a pretins că se referă la un studiu sociologic dintr-o scoală deschisă în Franţa.
  • Contrar afirmațiilor președintelui român, studiul s-a desfășurat la o lună după închiderea liceului, care de la începutul lunii martie nu și-a mai deschis deloc porțile.
  • Informaţiile false au fost lansate, pentru prima oară în România de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cel care a vorbit şi de carantinarea persoanelor de peste 65 de ani în hoteluri scandal în urma căruia a fost demis profesorul Streinu Cercel. Sursa :youtube aici şi Cotidianul.ro aici
  • La fel ca în cazul Cercel, Iohannis a preluat minciuna şi a încercat din nou, prin fake news anunţat de la nivel prezidenţial să-l protejeze pe ministru, inducând opinia publică în eroare. Sursa: Libertatea aici
  • Este însă inacceptabil faptul că marţi, la conferinţa de presă, Iohannis a continuat să mintă cu neruşinare (Sursa: Ziare.com aici) deşi ministerul francez al Educaţiei, anunţase că este vorba de informaţii false. Sursa : Libertatea aici

Legea trebuie să fie aceeaşi pentru toţi.

o   Dacă ziariştiilor li se închid site-urile pentru enunţarea şi promovarea de ştiri false privind pandemia, nu este normal ca politicienii sa aibă alt tratament.

o   Dacă preşedintele minte, dacă ministrul Sănătăţii minte, dacă premierul minte, trebuie pedepsiți! Trebuie să răspundă penal, la fel ca orice român!

o   PSD aşteaptă ca Parchetul să se autosesizeze şi cere preşedintelui şi miniştrilor liberali, să aplice regula instituită chiar de ei, privind cenzura. Să o aplice începând cu cei care au atribuţii esenţiale în lupta împotriva epidemiei.