Guvernul PNL a introdus ,,Taxa pe coronavirus”. Una e să-i sancționezi pe cei care nu respectă regulile și îi pun pe alții în pericol, alta e să cauți nod în papură pentru a realiza un plan de amenzi prestabilit. Când numărul amenzilor de câteva ori mai mare ca cel al testelor, iar valoarea lor depășește sumele alocate pentru protejarea cadrelor medicale înseamnă că Guvernul nu își face treaba și pune toată presiunea pe cetățeni. Când valoarea amenzilor depășește impozitul pe profit colectat la buget, nu mai vorbim de contravenții, ci de o taxă mascată pentru găurile la buget făcute din incompetența guvernului PNL.

Guvernul PNL impune ,,Taxa de Șmecher”

o   Amenzile aplicate fără discernământ reprezintă de fapt, noua taxă pe corona virus:

o   MAI a comunicat ca de la data instaurarii starii de urgenta, 16 martie 2020, si pana pe pana pe 16 aprilie, au fost aplicate 206.093 sanctiuni contraventionale in valoare de 417.440.446 lei,

o   203.387 sanctiuni contraventionale (in valoare de 347.242.166 lei) au fost aplicate pentru nerespectarea restrictiilor de deplasare.
Detalii: aici

  • Este evident că scopul guvernului PNL nu este şi nu a fost acela de a preveni răspândirea bolii, ci de a lua pielea de pe cetățean, de a acoperii găurile din economia pe care nu știu să o protejeze, cu banii luați cu forța de la români.
  • Cuantumul enorm şi disproporționat în raport cu veniturile românilor, a fost remarcat şi de publicaţii din afară României, BBC notând că amenzi de până la 20.000 de lei per persoană, sunt date într-o ţară în care salariul mediu net este în jur de 3.000 de lei.
  • România are cel mai mare raport din Europa în ce privește amenzile covid și veniturile populației. Dacă în România nivelul maxim al amenzilor covid (4.150 euro) este de aproape 6 ori mai mare decât salariul mediu net (702 euro), în Italia, care e pe locul 2 și care s-a confruntat cu cele mai grele pierderi în pandemie, raportul este de doar 2,2  între amenda maximă de 3.000 euro și salariul mediu. (1.376 euro).
tara Valoare amendă maximă salariu mediu net Raport amenzi/salarii
România 4150 702 5,9
Italia 3000 1376 2,2
Franța 3700 2411 1,5
Austria 3600 2664 1,4
Spania 600 1806 0,3
Grecia 150 844 0,2
Germania 400 2456 0,2
Marea Britanie 60 2025 0,03

 

 

  • În România, în mod evident, guvernul liberal nu a implementat măsurile prin convingerea cetăţenilor, ci folosindu-se de autoritate şi forţă, prin sancţiuni! Detalii: aici

o   Liberalii nu au fost în stare să înțeleagă că este esenţial ca cetăţenii să se simtă protejaţi, nu ameninţaţi de autorităţi, pentru că modul în care este gestionată criza, din această perspectivă, poate avea efecte negative pe termen lung în raporturile stat-cetăţean.

o   Avocatul poporului și preşedinta UNJR, susțin că Ordonanțele Militare au creat un haos legislativ în materia stării de urgenţă, care va naşte probleme, începând cu posibilitatea de a fi restrânse drepturi şi libertăţi fundamentale altfel decât prin lege şi până la caracterul neclar al normelor legislative:

o   Judecătoarea dana Gârbovan susţine că Președintele Iohannis  și guvernul liberal nu au ținut și nu țin cont nici măcar de recomandările ONU care arata clar că o stare de urgenţă nu reprezintă un cec în alb pentru deconsiderarea obligaţiei de a respectă drepturile omului:

o   ,Măsurile excepţionale trebuie să fie necesare şi proporţionale cu scopul respectării drepturilor omului.

o   Cetăţenii trebuie să fie complet informaţi cu privire la măsurile de urgenţă şi să ştie cât timp acestea vor produce efecte. Punerea în executare a acestor măsuri trebuie făcută cu corectitudine şi umanitate.

o   Orice sancţiune trebuie să fie proporţională cu fapta comisă şi să fie prevăzută de lege. Detalii: aici

o   De aceea, sesizarea făcută la CCR de Avocatul Poporului nu poate fi privită decât ca un demers binevenit, normal, sănătos şi necesar într-un stat de drept.

o   PSD așteaptă ca CCR și Justiția să restabilească legea, să sancţioneze abuzurile şi să proteje viaţa, demnitatea şi drepturile fiecărei persoane din România.