Guvernul hărțuiește cu dosare penale jurnaliștii care aduc adevărul în fața opiniei publice. În schimb, Guvernul PNL nu e urmărit penal pentru difuzarea de informații false despre numărul deceselor și la numărul infecțiilor între cadrele medicale. La fel, Flutur și directorul Spitalului Suceava nu au dosare pentru falsificarea informațiilor și dezastrul din spital. Dar cadrele medicale sunt amenințate să nu spună că nu au materiale de protecție.

o   În timp ce Gheorghe Flutur și directorul de la Spitalul Suceava sunt feriți de dosare penale pentru falsurile făcute și pentru infectarea cadrelor medicale, Guvernul face dosare penale jurnaliștilor care vor să aducă informațiile reale în fața cetățenilor.  Detalii aici.

o   Jurnaliștii de la RTV nu sunt amenințați și urmăriți pentru difuzarea de informații false, ci pentru că au reușit să obțină informații pe care Guvernul le ascundea publicului.

o   Romania TV a prezentat în detaliu situația de la Spitalul Gerota, dezvăluind că aceasta ar fi fost cunoscută de factorii decidenți încă dinainte de confirmările oficiale ale autorităților. Detalii aici.

o   Deși informațiile publicate de Romania TV s-au dovedit a fi reale, DIICOT a deschis dosar penal pentru posibila săvârșire a infracțiunii prevăzute de art. 404 din Codul penal:

o   “Infracțiuni contra securității naționale – Comunicarea de informații false

o   Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

o   În același timp, membrii guvernului nu sunt urmăriți penal, deși au „răspândit” în mod oficial informații false cu privire la numărul de cadre medicale infectate în spitalele din România. Iar „eroarea” în comunicarea Guvernului PNL nu a fost prezentarea unui număr mai mare de cadre medical, ci mai mic decât în realitate, ceea ce arată intenția Guvernului de a minimaliza realitatea și de a prezenta publicului o situație cosmetizată.

o   Guvernul PNL confundă grav ,,comunicarea unitară” cu cenzura.

o   Este o diferenţă majoră între nevoia firească de a comunica toate informaţiile oficiale dintr-un singur punct şi încercarea de a ascunde informaţiile corecte. În cazul comunicării unitare pe timp de criză, TOATE informațiile se comunică dintr-un singur punct pentru a se evita confuziile. Guvernul însă vrea să ascundă informațiile, ceea ce înseamnă cenzură! Detalii aici.

o   OSCE a subliniat clar că puterea nu trebuie să folosească situaţia de criză pentru a cenzura presa şi pentru a ascunde adevărul.  Detalii:  aici