Concluzii

  • Planul nu prezinta nimic nou, jumatate dintre masuri sunt luate din programele PSD, un sfert exista deja acum iar un sfert sunt tunurile financiare pe care vrea sa le dea guvernul PNL.
  • Planul ajuta companiile multinationale si nu prezinta nicio masura pentru protejarea puterii de cumparare a populatiei. Planul nu se adreseaza românilor, fie ei salariati, pensionari, elevi, studenti…
  • Planul vinde iluzii finantate din bani europeni care nu exista deocamdata nici macar pe hartie. Se promit spitale, scoli si complexuri sportive … in 2027 cand economia are nevoie de stimuli ACUM
  • Tot planul Prezentat nu aduce stimuli economici mai mari de 3,5% din PIB in 2020 si 2021 ceea ce inseamna ca România rămâne puternic in urma celorlalte tari Polonia 15% din PIB, Bulgaria 11,7% din PIB, Ungaria 18% din PIB, Cehia 15% din PIB. Chiar si Serbia tara non UE aloca 6,5% din PIB pentru stimulare economica in 2020.

 

  1. Despre asa zisa schimbare a paradigmei de dezvoltare – minciuni
  • Nu credem că Președintele României va gira un document care începe cu o MINCIUNĂ – se schimba modelul bazat pe consum cu unul pe investitii (Atat BNR cat si INS arată ca in ultimul an de guvernare PSD cresterea economică a avut o contributie echilibrată a consumului si investitiilor)

Sursa: Raportul asupra inflatiei, feb 2020, www.bnr.ro

  • A DOUA MINCIUNA pe aceeasi prima pagina – noul model va duce Romania la un PIB pe locuitor la 87% din media UE in anul 2025. Deci cf Eurostat guvernarea PSD a dus România de la 60% din media UE în 2016 la 69% din media UE in 2019 deci in 3 ani de crestere economica record si Orban ne vinde iluzia ca va pastra aceeasi viteza de convergenta in 6 ani cu cel putin 3 ani de scadere sau crestere economica infimă.
  1. Despre laudele Guvernului privind non masurile luate până acum / recorduri peste recorduri – negative, bineinteles

 

  1. Despre propunerile din Planul de Relansare Economică

 

România are nevoie de programe ACUM, nu de Iluzii pentru 2025-2027. Orban ne vinde niste obiective frumoase, sforaitoare pentru anii 2025-2027, prezentand finalizarea unor investitii facute de guvernul PSD drept mari proiecte de investitii propuse de PNL.

Un sfert dintre masuri exista deja, Jumătate dintre măsuri sunt cele prezentate de PSD in Programul de Relansare Economică cu 28 de masuri prezentat in Parlament, iar celalalt sfert sunt tunurile financiare. Măsurile de relansare pentru industria auto, stimulul de reinsertie in munca, scheme de garantare ptr companii, factoring, Start Up Innovation, masurile pv agricultura s.a. sunt masurile propuse de noi.

Programul contine tunurile financiare despre care Presa a scris pe larg. 

Nimic nou. Se vând iluzii românilor și companiilor românești pe niște măsuri existente deja în Acordul de Parteneriat cu UE ptr perioada 2021-2027, majoritatea propuse în timpul guvernării PSD. Orban imparte din pix niste iluzii finantate din cei 21 miliarde net ce ar urma ca România să beneficieze de la UE în următorii 7 ani – sunt bani care nu există deocamdată nici măcar pe hârtie, țările UE nu s-au pus de acord.

Nimic pentru populatie, totul pentru companiile multinationale. In Plan nu exista nicio masura pentru protejarea puterii de cumparare a populatiei. Pachete alimentare, masa calda si vouchere ptr elevi exista de cel putin zece ani. Nimic pentru populatia afectata de criza, nimic pentru reducerea saraciei.

Iluzii despre sanatate. Se promit românilor 3 spitale regionale din fonduri europene – cand credeti ca vor fi gata … in 2027?!

Se copiază din programele PSD ideile si proiectele privind sistemul de irigatii si Canalul Siret Baragan, proiecte la care pana acum liberalii tipau ca nu sunt bune!

 

Masuri Program Relansare PNL preluate din Programe PSD

Masuri program PNL Masuri programe PSD
o   Înființarea Fondului Român de Investiții (FRI) pentru finasnțarea unor investiții în domenii de interes strategic.

·         Înființarea unui fond de stat pentru finanțarea unor activități precum private equity (fonduri de investiții sub formă de participare la capitalul social al unor societăți comerciale), capital (fonduri de investiții în societăți comerciale nou sau de curând înființate), agenție de promovare a investițiilor, proiecte educaționale pentru antreprenori, etc. Capitalizare inițială: 300 mil. euro.

 

Program de Guvernare 2017-2020, pagina 31

Detalii: aici

o   Înființarea Băncii Naționale de Dezvoltare și Investiții (BND) ca instituție de credit pentru proiecte de investiții.

·         Înființarea unei bănci de dezvoltare după modelul altor bănci de dezvoltare din Uniunea Europeană, care contractează împrumuturi pe piețele de capital și acordă finanțări în condiții avantajoase, pentru proiecte de investiții care sprijină obiectivele naționale de interes strategic.

Program de Guvernare 2017-2020, pagina 28

Detalii: aici

  Programul de Relansare Economica -28 mas. prezentat in 10 mai 2020,

Detalii: aici

 

o   Stimularea reluării activităților economice și a ocupării.

·         Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 42,5% din salariul brut al angajatului ( maxim 42,5% din salariul mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact 3,35 mld. lei.

o   Locuri de muncă pentru tineri.

·         Valoarea granturilor acordate pentru acțiuni antreprenoriale: 25.000 euro pentru susținerea locurilor de muncă destinate tinerilor. Buget: 300 mil. euro.

 

Program de Guvernare 2017-2020, pagina 54

Detalii: aici

o   Pachete alimentare de igienă pentru persoanele vulnerabile.

·         Sprijin pentru persoanele aflate în situații de dificultate, risc de sărăcie sau cu venituri precare, prin oferirea de pachete alimentare și pachete de igienă corporală. Beneficiari 1,18 mil. persoane. Buget alocat: 225 mil. euro.

o   Vouchere pentru masă caldă pentru persoane în vârstă.

·         Vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat. Beneficiari: 250.000 de persoane. Bugetul alocat: 100 mil. lei.

o   Vouchere pentru elevi

·         Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sun nivelul minim garantat, aflați în risc de sărăcie severă, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte. Beneficiari: 600.000 copii. Buget alocat: 20mil. euro.

Detalii: aici
o   Construirea Canlului Siret – Bărăgan prinreluarea procesului investițional pentru tronsoanele 1-3din cadrul etalei I.

·         Etapa I – aprox. 50 km până la limita sudică a județului Vrancea – pentru această etapă studiile și proiectarea sunt finalizate, iar execuția poate fi reluată. Pentru  etapa I de execuție costurile totale sunt estimate la 83,67 milioane euro.

·         Etapa a II-a – aprox. 140 km pe teritoriul județelor Brăila, Buzău și Ialomița, până la branșarea în acumularea Dridu – pentru această etapă sunt necesare studiile de fezabilitate și proiectarea.

Detalii: aici
o   Granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative.

·         Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de muncă create, până la 100.000/5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate prevăzute de Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de cercetare dezvoltare Inovare. Buget: 150 mld. lei.

o   Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor

·         Valoare grant: 3-.000 euro/proiect, până la 100.000 euro/proiect. Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice. Buget: 150 mil. euro.

o   Star-Tech Innovation (Noul program Start-up)

·         Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 43.000 euro. Beneficiari: aprox. 7.000 de moi IMM-uri.

o   Finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri.

·         Valoare grant 30.000 euro/proiect, până la 100.000 de euro/proiect. Buget: 30 mil. euro.

Schemă de ajutor de stat pentru start-up-uri: RomaniaStart-upNation

Perioada: 2017-2020. Beneficiari: start Up-uri.

Efecte: înfiintarea mai multor start up-uri şi cresterea competitivității acestora,

noi locuri de muncă bine plătite în economie;

simplificare: înfiinţarea gratuită a SRL,

Valoare: 200.000 lei / proiect / antreprenor, 10.000 start up-uri anual.

Impact: bugetul de stat si fonduri nerambursabile.

 

Program de Guvernare 2017-2020, pagina 49-50

Detalii: aici

o   Finanțarea depozitelorde comercializare a produselor agricole.

·         Obiectiv: construcția a 8 depozite regionale cu temperatura controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investiției: 120 mil. euro.

o   Granturi pentru achiziția de echipamente pentru irigații.

·         Achiziția de kituri pentru irigații – 6.000 euro/beneficiar. Buget:48 mil. euro

Program de Guvernare 2017-2020, pagina 90

Detalii: aici

  Program de Guvernare 2017-2020, pagina 87-88

Detalii: aici

 

 

o   Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de stat:

·         Bugetul estimativ este de 42 de milioane euro (20 de milioane de euro alocare distinctă pentru tinerii din afara granițelor în scopul reîntoarcerii în țară a celor cu experiență și formare în domeniul agricol. Pentru prima dată. Beneficiarii pot accesa facilitatea concesionării de terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, cu suprafață de maxim 50 ha, aparținând domeniului public sau privat al statului.

Detalii: aici
o   Programul IMM Invest pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru IMM-uri

·         Credite garantate de stat în proporție de 80% sau 90% și dobândă subvenționată 100% a creditelor de investiții creditelor/liniilor de credit aferente capitalului de lucru, contractate de micro întreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii. Plafon 15 mld. lei. Nr. beneficiari: 40.000.

o   Garanții de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru și investiții

·         Granții, în numele și în contul statului,acoperind necesarul de garantareîn proporție de maxim 90% pentru credite noi sau deja  acordate de către bănci comerciale pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente a companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 20 mld. lei. Plafon:8 mld. lei. Nr. de beneficiari: 600.

4.    IMM Invest Romania – Program de ajutor de stat pentru

sustinerea investitiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni

Perioada: 2017-2019; Beneficiari: investitorii autohtoni;

Susţinerea investiţiilor autohtone de minim 2 milioane de euro,

prin acordarea unui grant din valoarea investiţiei.

Efecte: dezvoltarea capitalului autohton, sustinerea industrializarii

Romaniei, cresterea numarului de firme.

Detalii: aici

Programul de Relansare Economica -28 masuri, prezentat in 10 mai 2020,

Detalii: aici

 

 

o   Program de garantare a finanțării de tip factoring cu regres scontarea efectelor de comerț

·         Obiectiv. Acordarea de facilități de către stat pentru creditele pe termen scurt, acordate întreprinderilor mici și mijlocii a căror valoare se stabilește prin corelare cu valoarea finanțărilor de tip factoring/operaționale de scontare.

·         Valoarea unei facilități de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de  maximum 500.000 lei. Plafoanele alocate: 1,5 mld. lei/scontare.

Programul de Relansare Economica -28 masuri, prezentat in 10 mai 2020,

Detalii: aici