Decesele încep să arate realitatea! România pe primul loc în regiune la decesele COVID-19!

o   La finalul săptămânii trecute, premierul Ludovic Orban încă se lăuda cu eficiența măsurilor guvernului său, invocând numărul mic de cazuri infectate.

„Avem sub 1.000 de pacienți bolnavi de COVID-19. În alte țări, numărul de persoane infectate este de ordinul zecilor de mii. România încă din primul moment a luat măsuri extrem de serioase. (…). Numărul de cazuri de îmbolnăviri la persoane în vârstă este foarte mic în raport cu numărul de cazuri din toate celelalte țări europene” Detalii aici.

o   La fel, Iohannis lăuda Guvernul Orban pentru eficienta demonstrată de numărul mic de cazuri de infecții. Detalii aici.

o   Și unul și celălalt omiteau însă precizarea că în România s-au făcut printre cele mai puține teste dintre statele afectate. Deci la testări puține, e normal să ai confirmări puține.

o   REALITATEA NU MAI POATE FI ASCUZĂ ÎN CAZUL MORȚILOR, pentru că în acest caz se realizează acte deces în care trebuie precizată cauza morții. Cine falsifică astfel de documente este pasibil de sancțiunea închisoarea.

o   Chiar și așa există decese din cauza COVID-19 care nu au fost incluse în raportările oficiale ale Guvernului. Detalii aici. Și aici.

o   Dar chiar și în aceste condiții România este pe primul loc în regiune la decese, ceea ce arată lipsa de eficiență a autorităților din România. Nu o spune PSD, ci presa străină (Bloomberg: Numărul de decese din România la cel mai rău nivel din aripa estică a Europei – detalii aici) și datele oficiale de decese confirmate în statele din Europa centrală și de est. Detalii aici.

Cum a ajuns România să aibă peste un sfert din numărul de decese COVID-19 din Europa centrală și de est?

 • Guvernul nu a asigurat locurile necesare pentru carantina tuturor cetățenilor care au venit în țară, așa cum a procedat de pildă Israelul. Guvernul nu a rechiziționat, contra-cost, hotelurile din România pentru carantina celor veniți din afară. O astfel de măsură ar fi asigurat supraviețuirea turismului și ar fi permis un control mult mai bun pentru cei aflați în carantină. Guvernul s-a mărginit doar să-i escorteze pe cei veniți din afară, fără a putea controla dacă aceștia respectă 100% condițiile de izolare.
 • Guvernul nu a făcut stocuri de echipamente și materiale pentru protejarea cadrelor medicale.

o  La o lună după alerta trimisă de OMS privind coronavirus, la finalul ședinței CSAT, Iohannis spunea că vor începe să cumpere astfel de echipamente doar dacă se va confirma ceva pe teritoriul României.

o  Ministrul Economiei semna abia pe 24 martie, la două luni după alerta OMS privind coronavirus, un ordin prin care Romarm putea începe producția de combinezoane și măști de protecție pentru medici și asistente.

o  În schimb, PNL a încercat să arunce vina pe PSD că nu a făcut stocuri cu doi ani în urmă. Minciuna lui Orban că stocurile erau zero a fost demascată de Arafat, care a spus că s-au folosit echipamentele luate în 2015-2016 în timpul epidemiei Ebola. Minciuna lui Orban oricum nu explica de ce guvernul pe care îl conduce nu a luat astfel de materiale în cele 5 luni în care se afla la guvernare. Nu a făcut acest lucru pentru că în loc să se pregătească de epidemie, Orban și Iohannis încercau să provoace anticipatele în România.

o  Până pe 12 martie, la fuga lui Cîțu de guvernare, Iohannis și Orban s-au ocupat de anticipate, nu de pregătirea țării pentru Coronavirus.

 • Timp de cel puțin o lună de la primul caz confirmat în România, spitalele nu au avut teste! România a fost lăsată oarbă în lupta cu coronavirus! Guvernul nu s-a îngrijit deloc să facă achiziții de teste, deși pe 22 ianuarie OMS avertiza statele lumii să se pregătească pentru depistarea timpurie a cazurilor infectate! Detalii aici și aici.
 • S-a ascuns deliberat lipsa testelor, inclusiv pentru medici și asistente, sub așa-numita strategie „Testăm doar cazurile cu simptome grave”. Peste 60% dintre cei care au fost infectați au fost lăsați să umble liberi pe străzile din România! (17% nu au simptome, iar până la 60% au simptome ușoare – Detalii aici)
 • Nu au făcut nimic notabil pentru creșterea capacității de testare a României. Cele mai multe aparate de testare aduse în ultima perioadă au fost achiziționate de autoritățile locale disperate de lipsa de acțiune a guvernului. Guvernul nu a făcut nimic pentru suplimentarea personalului care să proceseze testele astfel încât aparatele disponibile să poată fi operate.
 • Guvernul nu a făcut nimic notabil pentru creșterea numărului de paturi ATI, deși evoluțiile din Italia și Spania ne spuneau clar că trebuie să profităm de decalajul de timp pentru a crește numărul de paturi, cum a făcut Germania, Franța, SUA! În spațiul public au circulat informații contradictorii privind disponibilul de paturi: fie 731, fie 653, fie 1.300
 • Guvernul a minimalizat în permanență situația afectând astfel grav nivelul de conformare voluntară a populației la restricții și responsabilitate. Mesajele de genul „e ca orice răceală” (Iohannis) sau „Stăm bine că avem puține cazuri” (Orban) i-au făcut pe mulți cetățeni să trateze superficial această criză și să aplice doar parțial restricțiile.

 

Ce trebuie făcut urgent ca să evităm situația din Italia și Spania!

 • Folosirea la maxim a tuturor capacităților de producție internă (de stat sau private) care pot produce materiale și echipamente de protecție pentru cadrele medicale
 • Testarea regulată (zilnică!) a tuturor medicilor, pe baza unui protocol unic la nivel național care să se aplice tuturor spitalelor, astfel încât să se evite infectarea acestora. Cu dreptul garantat al medicilor și asistenților de a refuza să lucreze în mediul expus fără echipamente de protecție.
 • Instalarea în spitale a tunelelor de dezinfectare a medicilor și asistentelor, astfel încât virusul din zona în care se tratează persoanele infectate să nu se transmită în celelalte zone ale spitalului.
 • Creșterea capacității de testare prin achiziția de aparate care pot efectua teste multe.
 • Suplimentarea personalului care procesează teste.
 • Testare aleatorie în număr mare. Cu cât vor fi testați mai mulți cetățeni și vor fi identificate mai multe cazuri, cu atât se va reduce transmiterea virusului.
 • Folosirea tuturor tipurilor de teste disponibile! Orice test care nu e folosit reprezintă un potențial caz de infecție neidentificat care răspândește virusul în comunitate. Este recomandarea insistentă a medicilor și cercetătorilor din România. Detalii aici.

Creșterea urgentă, indiferent de costuri, a numărului de paturi ATI și de aparate de ventilație, inclusiv prin rechiziționarea celor din spitalele private!