În câteva dintre parcurile municipalității clujene, au fost instalate toalete moderne, cu sistem de spălare automatizat. Acestea au fost achiziționate în baza proiectului de bugetare participativă, pe care administrația locală îl aplică deja la Cluj de 3 ani.

Cele 4 toaletele au fost amplasate: în Baza Sportivă Gheorgheni, în parcul de pe Bd. 1 Decembrie 1918, în Parcul Rozelor și în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

„Primăria Cluj-Napoca a achiziționat și instalat, ca urmare a inițiativei transmise prin procesul de bugetare participativă, noi toalete publice moderne, complet automatizate și dotate pentru persoanele cu dizabilități. Acestea sunt racordate la utilități și prevăzute cu sistem de spălare automatizat, care asigură auto-curățarea după fiecare utilizare, nefiind necesară prezența de personal auxiliar. Garanția este 2 ani de la data punerii în funcțiune, perioadă în care furnizorul asigură funcționarea, întreținerea, igienizarea și consumabilele. De asemenea, toaletele dispun de sistem automat de taxare cu monede de 50 bani, cât reprezintă tariful pentru o utilizare (0,5 lei)”, a informat primarul Emil Boc, pe pagina persoanlă de Facebook.

Presa locală a relatat despre demersul primăriei încă din 2018, arătând că o astfel  de toaletă costă  foarte mult, respeciv 219.000 de lei (fără TVA).

„Administrația locală a încheiat un contract la finalului lunii iunie cu societatea Comex Rom din București pentru furnizarea a 4 toalete automate care urmează să fie montate în Cluj-Napoca. O toaletă va costa aproape 219.000 lei, fără TVA. Achiziția vine după ce Primăria și-a asumat să susțină programul „Toalete pentru toți”, propus în cadrul proiectului de bugetare participativă din 2017. Oficialii Primăriei au anunțat deja că iau în considerare ca, începând din 2019, să extindă sistemul în toate cartierele din oraș”.

Proiectul achiziției de toalete a fost propus și votat de clujeni pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

În anul 2017, Primăria Cluj-Napoca a implementat primul proces de bugetare participativă online din România, urmând derularea a încă 2 ediții online în 2018 și 2019.

Sursa G4media